Standardna terapija u lečenju ekcema ili dermatitisa

ekcem10

Ekcem ili dermatitis su, najčešće, hronično, dugotrajno stanje kože, sa karakterističnim simptomima isušenosti, svraba, perutanja, ispucalosti, ogrubelosti i crvenila. Iako još uvek nije pronađen pouzdan lek za ovo oboljenje kože, odgovarajućim terapijskim pristupom je moguće u značajnoj meri popraviti stanje kože, i što je najvažnije, smanjiti intenzitet i učestalost pojavljivanja karakterističnih simptoma.

U zavisnosti od pristupa u lečenju, uslovno je moguće razlikovati standardne i alternativne terapije ekcema ili dermatitisa. U ovom tekstu ćemo opisati samo neke od najčešćih standardnih terapija koje se primenjuju u lečenju ili tretmanu ovog oboljenja.

Dominantno standardna terapija ekcema ili dermatitisa su pre svega kortikosteroidne kreme. Njihova izrazita odlika je to da ostvaruju gotovo trenutni efekat na koži sa ekcem ili dermatitisom. Ipak, individualni odgovor kože se ni ovom slučaju ne može pouzdano predvideti, pa se otuda ni rezultati same terapije takođe ne mogu predvideti. Otvoreno je, međutim, pitanje dugoročnog efekta primene topikalnih kortikosteroida, isto kao i moguće nuspojave njihove primene u lečenju ekcema ili dermatitisa.

Nekada je terapija izbora u tretmanu težih oblika ekcema ili dermatitisa primena oralnih steroida, iako se njihova upotreba uglavnom ne preporučuje zbog potencijalnih i veoma ozbiljnih nuspojava. 

U terapiji ekcema se primenjuju i takozvane imunomodulatorne suspstance koje utiču na imunološku reakciju organizma – razlikujemo imunosupresore i imunostimulatore. Imunosupresivni lekovi se preporučuju kod težih oblika ekcema ili dermatitisa. Ukratko, to su lekovi koji oslabljuju odgovor imunološkog sistema. Međutim, primena ovih lekova može da ima ozbiljne nuspojave, kao što je povećan rizik od infekcije i drugih zdravstvenih komplikacija. Suprotno, imunostimulatori podstiču imunološki odgovor organizma i u poslednje vreme se takođe koriste u terapiji ekcema ili dermatitisa. No, sa upotrebom imunomodularnih lekova je potreban oprez i svakako se primenjuju po preporuci nadležnog lekara specijaliste i uz njegov strogi nadzor. 

U izvesnom smislu standardna terapija u lečenju ekcema ili dermatitisa je i primena različitih oblika fototerapije. Sve ove terapije polaze od opšteprihvaćene činjenice da sunčevo zračenje pogoduje koži sa ekcemom ili dermatitisom. Upravo zbog toga je uvedena primena UVA, UVB ili kombinacija ove dve vrste zračenja.

I na kraju, imajući u vidu to da postoje teški oblici ekcema ili dermatitisa, koji zahvataju celu površinu kože, nekada je zaista neophodno bolničko lečenje, kao i upotreba dugotrajne sistemske terapije pod strogom kontrolom lekara specijaliste.

Priredila:
Dr Danica Petrović

PRIMEDERMA tim

Podelite prijateljima:

2 thoughts on “Standardna terapija u lečenju ekcema ili dermatitisa”

  1. Najvažniji pristup u lečenju ovih bolesti je lečenje nervnog sistema.Znamo da koža i nrvni sistem potiču iz istog klicinog(embrionalnog)lista i da koža na erotomanski način odslikava stanje nervnog sistema.Sve terapije koje baziraju na direktnom delovanju na kožu a zaobilaze nervni sistem su unapred osuđene na neuspeh ili blago poboljšanje ali se bolesti vraćaju i pretvaraju u hronične oblike .S poštovanjem R.Šarac

    1. Poštovani g. Šarac, hvala Vam na komentaru. Sa našim korisnicima veoma rado i često komuniciramo o složenoj prirodi kožnih oboljenja – što ekcem ili dermatitis svakako jeste. Rešavanje kožnih problema povremeno zahteva nešto širi pristup od primene topikalnih preparata (tu nismo u prilici da pomognemo, osim savetom), međutim, ovi su preparati svakako neizostavni deo svake ozbiljne terapije ekcema ili dermatitisa (i tu sa zadovoljstvom preporučujemo PRIMEDERMA proizvode). Svako dobro, Vaša PRIMEDERMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow by Email
Facebook
Google+
http://ekcem.rs/index.php/2016/05/21/standardna-terapija-u-lecenju-ekcema-ili-dermatitisa/">
Twitter
Pinterest
LinkedIn